Stichting Russisch Ereveld

Op het Russisch Ereveld in Leusden, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Het merendeel is als krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen, onder meer in en nabij Kamp Amersfoort.

In 2000 slaagde journalist en onderzoeker Remco Reiding erin voor het eerst nabestaanden van één van deze soldaten op te sporen. Tot dat moment was het Russisch Ereveld een min of meer vergeten plek en stonden de soldaten in eigen land nog als vermist te boek.

Op 29 januari 2010 werd de Stichting Russisch Ereveld opgericht. De stichting is aangewezen als culturele ANBI. De stichting beoogt:

  • onderzoek te doen naar het lot van de 865 soldaten uit de voormalige Sovjet-Unie die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden
  • hun nabestaanden op te sporen
  • een bezoek aan het graf voor nabestaanden mogelijk te maken en
  • de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden door middel van publicaties, audiovisuele en digitale producties

In 2012 kwamen het boek Kind van het Ereveld en de documentaire Dodeweg 31 uit. Inmiddels zijn de families van 198 soldaten opgespoord en hebben tientallen nabestaanden het graf bezocht van hun lang vermist gewaande familielid.

Meer informatie: www.russisch-ereveld.nl