Stichting Oud Woudenberg

Stichting Oud Woudenberg is opgericht in 1955 en heeft onder meer tot doel het naspeuren van de geschiedenis van Woudenberg en omgeving. Periodiek worden resultaten weergegeven in een kwartaalblad en verspreid onder achthonderd donateurs en hun gezinnen.

De laatste jaren wordt intensiever gezocht naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Woudenberg. De stichting doet onderzoek naar de mobilisatie (opvang van ingekwartierde soldaten), de evacuatie (een groot deel van de bevolking moest op 10 mei 1940 naar Noord-Holland vertrekken), de bezetting (het uiteenvallen van de hechte dorpsbevolking), gevangen genomen en omgekomen verzetsmensen, gedwongen arbeidsinzet, omgekomen Duitse militairen.

In samenwerking met Nationaal Monument Kamp Amersfoort en de Historische Kring Leusden wordt onderzoek gedaan naar de executies op en rond de Leusderheide. Doel is slachtoffers bekend te maken, nabestaanden de kans te geven hen te herdenken en inzicht te krijgen in Duitse slachtoffers. Bekend in Woudenberg is het massagraf achter restaurant Bergzicht.

Woudenberg is één van de elf gemeentes waar de Grebbelinie door loopt. Op Woudenbergs grondgebied bevindt zich ook het monument de Pyramide van Austerlitz, op de plek waar de Fransen in 1804 een legerkamp voor napoleontische soldaten hadden opgericht.