Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) beheert Crematorium Amersfoort en de begraafplaatsen Rusthof, Maranatha en Soesterweg.

Op Rusthof liggen ongeveer 175 Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. Meer dan de helft van deze mannen – veelal verzetsstrijders of politieke gevangenen – werd door de Duitsers in de nabijheid van Kamp Amersfoort gefusilleerd. Enkele tientallen kwamen om door honger, ziekte en mishandeling in het kamp. Anderen sneuvelden in de meidagen 1940 in de gewapende strijd tegen de bezetter, kwamen om het leven bij een bombardement of werden na de oorlog overgebracht van elders.

Ook liggen er ongeveer driehonderd buitenlandse oorlogsslachtoffers. Rondom het “Cross of Sacrifice” bevinden zich de graven van 234 geallieerde piloten en hun bemanningen, die boven Nederland werden neergeschoten. Nabij liggen de graven van tientallen militairen, die aan ziekte overleden in Duitse krijgsgevangenschap, in Margraten werden begraven en daarvandaan naar Rusthof werden overgebracht. Ook liggen er veertien slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en enkele onbekende soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Naast Rusthof ligt het Russisch Ereveld. Hier liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven, die voor het merendeel in Kamp Amersfoort of na krijgsgevangenschap in Duitsland om het leven kwamen.

Op de begraafplaats aan de Soesterweg bevinden zich de graven van zeven Britten die na de Eerste Wereldoorlog in een opvangkamp aan ziekte overleden.

Voor meer informatie: www.cba-amersfoort.nl.