Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

De Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort wil 430 stenen leggen in Amersfoort. Dat doen wij bij huizen die de laatste woon- of verblijfsplaats waren van mensen die door toedoen van de Duitse bezetter om het leven zijn gekomen. Deze mensen werden veelal op transport gezet naar vernietigingskampen en daar om het leven gebracht of in Amersfoort of elders gefusilleerd. Ze werden gedood omdat zij Joods waren, vanwege hun seksuele geaardheid of omdat zij verzetsstrijder waren. Voor wie vaak geen grafsteen is, leggen wij deze stenen om hun namen nooit te vergeten.

De stichting begon in 2015 met het leggen van de eerste stenen. Begin 2018 wil de stichting alle stenen hebben gelegd. Daaraan gaat veel onderzoekswerk vooraf. Werk dat door vrijwilligers gedaan wordt met de onmisbare steun van o.a. Archief Eemland, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Nederlandse Rode Kruis en vele andere instanties.

Wie meer wil weten over het werk van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort, zich als vrijwilliger wil melden of een donatie wil doen, kan kijken op www.herdenkingsstenenamersfoort.nl. Op de website van de stichting staan ook de data van komende steenleggingen.