Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort was tijdens de Tweede Wereldoorlog een gewelddadig concentratiekamp, waar zo’n 37.000 mensen (vooral mannen) hebben gevangengezeten. Meer dan driehonderd gevangenen overleden aan honger, ziekte en mishandeling. In de omgeving van het kamp zijn meer dan driehonderd mensen geëxecuteerd.

Kamp Amersfoort was met Westerbork en Vught één van de drie grote voormalige concentratiekampen in Nederland. Er zaten politieke gevangenen, geestelijken, Sovjetsoldaten, Joden, onderduikers (vooral voor de Arbeitseinsatz) en criminelen. Ruim 20.000 gevangenen zijn vanuit Kamp Amersfoort doorgevoerd naar kampen in Duitsland.

Nu is Kamp Amersfoort een nationaal monument met een belangrijke educatieve functie en een stijgend aantal bezoekers per jaar (ruim 30.000). Daarnaast is het een plaats voor herdenken en bezinnen.

Op de plek van het voormalige kamp en in de directe omgeving zijn veel sporen van de oorlog te vinden. Te denken valt aan de originele wachttoren en appèlklok, monumenten als de Stenen Man, Koedriest en Jannetjesdal en de oorlogsgraven op het Russisch Ereveld en begraafplaats Rusthof. Archief Eemland en Museum Flehite beheren een groot deel van de collectie van de stichting.

De komende jaren staat een ambitieuze uitbreiding gepland met meer ruimte voor tentoonstellingen en educatie. Voor meer informatie en openingstijden: www.kampamersfoort.nl.