Ambassade van Vrede Leusden

In Leusden worden sinds 1974 activiteiten in de Vredesweek georganiseerd met als doel mensen bewust te maken van de vrede. In 2014 is de Vredesweekcommissie Leusden getransformeerd tot Ambassade van Vrede Leusden.

In het hele land zijn zulke ambassades opgericht om de Vredesweek in de derde week van september vorm te geven. Er komen steeds meer Ambassades van Vrede bij. Door stil te staan bij vrede in eigen buurt, dorp of stad verspreidt de boodschap van vrede zich.

De Ambassade van Vrede Leusden heeft in samenwerking met de Ambassade in Achterveld meer dan zestig maatschappelijk betrokken organisaties in de gemeente Leusden uitgenodigd een initiatief te bedenken voor de Vredesweek met het thema: Vrede Verbindt.

Iedereen in Leusden die meedoet met een activiteit, kan die posten op een speciale facebookpagina: https://www.facebook.com/VredesweekLeusden.

De Ambassade van Vrede Leusden sluit de Vredesweek jaarlijks af met een Vredesfietstocht.  Onderweg wordt door middel van levende historie en vertellers duidelijk gemaakt wat mensen in moeilijke oorlogsomstandigheden deden om elkaar  te helpen. Voor de fietstocht van 2016 wordt samengewerkt met Stichting Behoud Oude Werktuigen Groot Zandbrink, Stichting Russisch Ereveld, Historische Kring Leusden en Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.